Zölddió befőtt cukorszirupban
Kis segítség másoknak, és magamnak emlékeztetőül itt egy elkészítési leírás eme csemegéről.
2018. Június 14.
Árokparton nőtt diófáról megszedtük a diót, a lényeg, hogy még ne kezdjen el csonthéjasodni belül! Sajnos itt fordítva van a dolog, mivel egy gyümölcs érésénél nyomkodjuk naponta, és mikor puha, akkor jó. Itt pedig bökködjük, átmegy rajta a szeg mondjuk , egyszer csak nem megy már át, és már buktuk is az az évet. Én úgy vettem észre akkor jó már, mikor kettévágva a majdani dióbél rész nem vizet tartalmaz, hanem kocsonyás réteget. De igazából nem ezen fog múlni, a vízes állapotban is tökéletes lesz.
A megszedett diót négyszer szurkáltam meg olyan középrészig villával. Az ugye 16 lyukat jelent. Vigyázni kell, nehogy elrepedjen a szúrás mentén. Gumikesztyű javallott mivel úgy megfogja a kezünket, hogy nem bírjuk elengedni :-)))
A megszedett diókat jól megmossuk, és naponta cseréljük a vízet rajta. (Hideg vízet!) Van aki kétnaponta cseréli, én azert naponta cseréltem, és leszorítottam egy kanna fedelével, és még úgy rá a tető. Két három naponta fotóztam, íme;
Június 16.
Június 19.
Június 21.
Június 23.
Június 27.
Nem kell félni tőle, hogy bedöglik, ezért is jobb a napi vízcsere.Kis hab előfordulhat.
Június 29-e, a befőzés kezdete. A dió 15 napot ázott.
Állítólag három, négy hétig kellene áztatni, és arra befeketedik, de ismerősöm szerint a két hét áztatás bőven elég, és főzéskor amúgy is fekete lesz!
Az első főzés ecetes vízben történjen, én tíz liter vízhez olyan két deci 10%-os ecetet öntöttem, majd forrás után olyan tíz percig főztem kis lángon. Eztán leburítottam róla a vízet, és kétszer átmostam egy kannában tiszta vízben. Aztán mehetett vissza az üstbe.
A víz mennyisége annyi legyen, hogy ellepje a diót, de elötte 9 kg cukrot a felmelegített vizben feloldottam, és fűszereztem kardamommal, fahéjjal, szegfűszeggel. Került még bele citromsav, narancshéj, citromhéj, só. A fahéjjal, és szegfűszeggel óvatosan mert intenzív. Bár a kardamom is. A citrom, és narancshéj pedig a kezelésük során használt vegyszerek miatt nem ajánlott (BIO A JÓ).
Tíz kiló dióhoz olyan tíz db szegfűszeg elég, kardamom szetnyomva, daralva ajanlott, olyan öt db elég. Fahéjból fél diónyi térfogattal. Citromsav egy teáskanálnyi. A cukor lehetett volna talán kevesebb, olyan 5 kg a tíz kilóhoz.
Az egészet felforraltam, és olyan fél óra főzés után hagytam elaludni a tűzet, másnapig jól átjárja a diót a cukros lé, és a fűszerek.
Másnap ismét felforraltam, és igaz nem kellett volna ennyit, de egy órán át főztem forrás közeli állapotban.Lehet kóstolni is, mennyire puha.
Gyönyörűen befeketedett!!!
A forró vízben kimosott üvegeket előkészítettem, és a diót belemertem lé nélkül.
Majd ezután a tűzre visszatett, és felforrósított levet is belemerem. Pár darabba tettem chilit, és párba rumot. Kiderül milyen lesz úgy. Ezután fejjel lefelé mentek száraz dunsztba.
A megmaradt levet, kicsit sok lett, állitolag szörpnek fel lehet használni. Nekem a fűszerezese miatt annyira nem jön be, szoval érdemes a lé mennyiséget jobban eltalalni az elejen.
Lehet felcimkézni, és akár már kóstolni is, hisz az íz már akkorát nem fog változni, bár pár hónap után, vagyis inkább karácsony körül illik felbontani először. :-)
Akiknek ajánlom, hogy elkészítsék;
-kisérletező kedvű
-kapható az új dolgokra, ízekre
-édesszájú
Akiknek nem való (gondolkodás mód);
-úgyselesszjó
-minek?
-fujj, dióóóóó?
-nemszeretemazédeset
-kidobott pénz szerintem
-dió likör nem jobb?
Na szóval mint bármi más ez sem fog mindenkinek ízleni.Ha objektív akarok maradni, szerintem kicsit édesre csináltam, máskor ha csinálnék, kevesebb fűszer, és kevesebb cukor. Bár erdetit még nem kóstoltam, az ára miatt sem (6200Ft/kg), így nincs viszonyítási alapom. Lehet a diónak az íze jobban ki kell érződjék? Passz. Nekem ez inkább egy édesség, de minden féle sült húshoz ki fogom próbálni, hogy mihez is passzol igazán. Muffinba peldaul belesütni tuti siker. Vagy más sütikbe. Lehet kisérletezni. 23 üveggel lett így nekem, fél literes, és 720ml-es üvegekbe vegyesen. Állítólag igen sokáig eláll, egy youtub videó szerint 9 éves is finom volt.
Külön köszönet a sok segítségért Leányfalvi Ajanayana Atesznak!
http://www.vajramutthi.org/cikkek/chilichill-termeklista-es-arlista/