Nemesrempehollósi Bambuszkert

Bambuszok minden mennyiségben! Képek,leírások,eladó bambuszok.

 

Zölddió befőtt cukorszirupban

img_2571ggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg.jpg 

Kis segítség másoknak, és magamnak emlékeztetőül itt egy elkészítési leírás eme csemegéről.

2018. Június 14.

Árokparton nőtt diófáról megszedtük a diót, a lényeg, hogy még ne kezdjen el csonthéjasodni belül! Sajnos itt fordítva van a dolog, mivel egy gyümölcs érésénél nyomkodjuk naponta, és mikor puha, akkor jó. Itt pedig bökködjük, átmegy rajta a szeg mondjuk , egyszer csak nem megy már át, és már buktuk is az az évet. Én úgy vettem észre akkor jó már, mikor kettévágva a majdani dióbél rész nem vizet tartalmaz, hanem kocsonyás réteget. De igazából nem ezen fog múlni, a vízes állapotban is tökéletes lesz.

 img_2169.jpg

 

A megszedett diót négyszer szurkáltam meg olyan középrészig villával. Az ugye 16 lyukat jelent. Vigyázni kell, nehogy elrepedjen a szúrás mentén. Gumikesztyű javallott mivel úgy megfogja a kezünket, hogy nem bírjuk elengedni :-)))

img_2170.jpg

 

A megszedett diókat jól megmossuk, és naponta cseréljük a vízet rajta. (Hideg vízet!) Van aki kétnaponta cseréli, én azert naponta cseréltem, és leszorítottam egy kanna fedelével, és még úgy rá a tető. Két három naponta fotóztam, íme;

 Június 16.

img_2218.jpg

 

Június 19.

img_2263dioooooooooooo.jpg

 

Június 21.

img_2303dioooooooooooooooo.jpg

 

Június 23.

img_2359diooooooooooooooooooo.jpg

 

Június 27.

img_2492dioooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo.jpg

 Nem kell félni tőle, hogy bedöglik, ezért is jobb a napi vízcsere.Kis hab előfordulhat.

 

Június 29-e, a befőzés kezdete. A dió 15 napot ázott.

Állítólag három, négy hétig kellene áztatni, és arra befeketedik, de ismerősöm szerint a két hét áztatás bőven elég, és főzéskor amúgy is fekete lesz!

img_2534diooooooooooooooooooo.jpg

 

Az első főzés ecetes vízben történjen, én tíz liter vízhez olyan két deci 10%-os ecetet öntöttem, majd forrás után olyan tíz percig főztem kis lángon. Eztán leburítottam róla a vízet, és kétszer átmostam egy kannában tiszta vízben. Aztán mehetett vissza az üstbe.

img_2535dioooooooooooooooooooooooooooooofozesecetben.jpg

 

A víz mennyisége annyi legyen, hogy ellepje a diót, de elötte 9 kg cukrot a felmelegített vizben feloldottam, és fűszereztem kardamommal, fahéjjal, szegfűszeggel. Került még bele citromsav, narancshéj, citromhéj, só. A fahéjjal, és szegfűszeggel óvatosan mert intenzív. Bár a kardamom is. A citrom, és narancshéj pedig a kezelésük során használt vegyszerek miatt nem ajánlott (BIO A JÓ).

Tíz kiló dióhoz olyan tíz db szegfűszeg elég, kardamom szetnyomva, daralva ajanlott, olyan öt db elég. Fahéjból fél diónyi térfogattal. Citromsav egy teáskanálnyi. A cukor lehetett volna talán kevesebb, olyan 5 kg a tíz kilóhoz. 

img_2538dioooooooooooooooofuszerekkkk.jpg

img_2539fozeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeees.jpg

Az egészet felforraltam, és olyan fél óra főzés után hagytam elaludni a tűzet, másnapig jól átjárja a diót a cukros lé, és a fűszerek.

img_2542diooomasnaaaaaaaaaaaaaaaaaaapfozes.jpg

 

 

Másnap ismét felforraltam, és igaz nem kellett volna ennyit, de egy órán át főztem forrás közeli állapotban.Lehet kóstolni is, mennyire puha.

Gyönyörűen befeketedett!!!

img_2543feketeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.jpg

 

 A forró vízben kimosott üvegeket előkészítettem, és a diót belemertem lé nélkül.

img_2545uvegggggggggggggggggggggggggggggg.jpg

img_2546toltesssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss.jpg

 

 

Majd ezután a tűzre visszatett, és felforrósított levet is belemerem. Pár darabba tettem chilit, és párba rumot. Kiderül milyen lesz úgy. Ezután fejjel lefelé mentek száraz dunsztba.

img_2551duntszbaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.jpg

 

A megmaradt levet, kicsit sok lett, állitolag szörpnek fel lehet használni. Nekem a fűszerezese miatt annyira nem jön be, szoval érdemes a lé mennyiséget jobban eltalalni az elejen.

img_2552leeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.jpg

 

Lehet felcimkézni, és akár már kóstolni is, hisz az íz már akkorát nem fog változni, bár pár hónap után, vagyis inkább karácsony körül illik felbontani először.  :-)

img_2567uvegbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbe.jpg

jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjja.jpg

 

Akiknek ajánlom, hogy elkészítsék;

 -kisérletező kedvű

-kapható az új dolgokra, ízekre

-édesszájú

 

Akiknek nem való (gondolkodás mód);

-úgyselesszjó

-minek?

-fujj, dióóóóó?

-nemszeretemazédeset

-kidobott pénz szerintem

-dió likör nem jobb?

 

Na szóval mint bármi más ez sem fog mindenkinek ízleni.Ha objektív akarok maradni, szerintem kicsit édesre csináltam, máskor ha csinálnék, kevesebb fűszer, és kevesebb cukor. Bár erdetit még nem kóstoltam, az ára miatt sem (6200Ft/kg), így nincs viszonyítási alapom. Lehet a diónak az íze jobban ki kell érződjék? Passz. Nekem ez inkább egy édesség, de minden féle sült húshoz ki fogom próbálni, hogy mihez is passzol igazán. Muffinba peldaul belesütni tuti siker. Vagy más sütikbe. Lehet kisérletezni. 23 üveggel lett így nekem, fél literes, és 720ml-es üvegekbe vegyesen. Állítólag igen sokáig eláll, egy youtub videó szerint 9 éves is finom volt.

 

Külön köszönet a sok segítségért Leányfalvi Ajanayana Atesznak!

 http://www.vajramutthi.org/cikkek/chilichill-termeklista-es-arlista/

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 11
Tegnapi: 21
Heti: 354
Havi: 1 082
Össz.: 311 486

Látogatottság növelés
Oldal: Zölddió befőtt
Nemesrempehollósi Bambuszkert - © 2008 - 2024 - bambuszkert.hupont.hu

Az ingyenes honlapkészítés azt jelenti, hogy Ön készíti el a honlapját! Ingyen adjunk: Ingyen Honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »